Videók

youtube

vevo

Slágerlista

billboard

Weekly Country Chart

Heti   Country   Slágerlista

Weekly

Country weekly

CMA & ACM

ACM logo

acmalogo

Texas

 

 

 

Texas Texas zászlaja


 

 

 

Texas 1836-ban nyilvánította ki Mexikótól való függetlenségét. Majd' egy évtizedig önálló volt, Texasi Köztársaság néven. 1845-ben csatlakozott az Egyesült Államokhoz, így annak 28. állama lett. 692 622 km²-es területével az USA második legnagyobb (Alaszka után), valamint 22,8 milliós lakosságával a második legnépesebb tagállama (Kalifornia után).

 

 

Map of USA TX.svg 

 

A mai Texas határain belül egykor több indián törzs élt, köztük voltak apacsok, atakapanok, bidaik, kaddók, komancsok, cserokik, kajovák, tonkavák, vicsiták.

Az Amerikai Egyesült Államok délkeleti részén elhelyezkedő Texas állam földrajza a formák és földtani időszakok széles skáláját öleli föl. Texas a Nagy Síkság préri borította vidékének déli részén terül el. Délről a mexikói Keleti Sierra Madre hegylánca határolja.

A Rio Grande, a Red River és a Sabine folyók jelölik északi, Oklahomával közös határait. Keleten Louisianával és Arkansas-val, déli irányban pedig Új-Mexikóval, valamint négy mexikói állammal határos. Ezek: Chihuahua, Coahuila, Új-León és Tamaulipas.

Az itt élők négy részre (égtájak szerint) osztják. A Texas Almanac szerint négy fő földrajzi területe van: az öbölmenti síkság, a középső mélyföld, a Nagy Síkság és a „Basin and Range” néven emlegetett terület

 

 

 

Honlap készítés