Videók

youtube

vevo

Slágerlista

billboard

Weekly Country Chart

Heti   Country   Slágerlista

Weekly

Country weekly

CMA & ACM

ACM logo

acmalogo

Faith Hill

faith Faith Hill

 Audrey Faith Perry    (Jackson, Mississippi,  USA, 1967. szeptember    21.) amerikai  énekesnő. Sikereit főként a    country  műfajban érte el.

 

 

 


Élete:

Szülei adoptálták pár hetes korában, igazi szüleit felnőtt korában kutatta fel. Nevelőszülei két saját fiuk mellett Faith-t is elkötelezett keresztény szellemben nevelték. Ő már gyermekként énekes szeretett volna lenni és tehetsége is korán megmutatkozott. Kezdetben a templomban énekelt vasárnaponként. Különleges hangjával, mely egyszerre érdes és érzelemgazdag, és dalainak gondos megválasztásának eredményeként Hill számos díjat nyert el (Country Music Association, Academy of Country Music, Grammy díjak, American Music Awards és a People's Choice Awards), valamint 35 millió lemezt adott el. A countryzenei listákon 8 dala és 3 albuma ért el első helyet.

A középiskola befejezése után elkezdte az egyetemet de rövidesen abba is hagyta. Nashville-be utazott, hogy énekesi karrierjét építhesse.

Ez időben titkárnőként dolgozott egy zenével foglalkozó vállalatnál (Gary Morris Company), ahol felfigyeltek a magának dúdolgató lányra és felajánlották neki, hogy a cégnél énekeljen fel demokat. Ez mellé kiegészítésként Gary Burr dalszerzőnek vokálozott, aki új dalait a Nashville-i Bluebird Café-ban tartott koncertjein mutatta be. Férjhez ment Dan Hillhez, a vállalat zenei igazgatójához, akivel 1988-1994-ig voltak házasok. Az egyik koncerten a Warner Bros. Records egyik igazgatója is jelen volt, aki felfigyelt Hill hangjára, és lemezszerződést ajánlott neki.

Hill 1990-ben megkereste igazi anyját, akivel találkoztak, és azután annak haláláig leveleztek.

Röviddel első lemezének megjelenése után elváltak Dan Hillel.

Második férjét, Tim McGraw-t 1996. tavaszán ismerte meg, közös turnéjukon. Még abban az évben, október 6-án összeházasodtak, azóta is arra törekednek, hogy egyfolytában három napnál többet ne töltsenek egymás nélkül. Három lányuk született, Gracie Katherine (1997), Maggie Elizabeth (1998), és Audrey Caroline (2001). Legkisebb gyermeke születését követően Hill hat évig nem turnézott.


Munkássága:

1993-ban jelent meg első albuma Take Me As I Am (Fogadj el olyannak, amilyen vagyok)címmel. Az album első nagy sikere a Wild One(Vadóc) c. dal volt, ezenkívül egy Janis Joplin feldolgozás, a Piece Of My Heart (Szívem darabja) lett sikeres.

Második country albuma 1995-ben jelent meg It Matters To Me (Fontos számomra) címmel. Ezután három évig nem készített új lemezt, mely idő alatt McGraw-val családot alapított. Pihenője idején férjével énekelt egy duettet, It's Your Love címmel, mely hat hétig vezette a listát, és két díjat kapott (Academy of Country Musictól és a Country Music Associationtől).

1998-ban a Faith (Hit) című albuma sokkal poposabb lett, mint az előzőek. A This Kiss (Ez a csók) című dal egyből a listák elejére került.

1999-ben kiadott Breathe (Lélegzés) albuma még az előzőnél is nagyobb siker lett, címadó dala rögtön a listák élére került, és a The Way You Love Me (Ahogy te szeretsz engem) c. dal 57 hétig szerepelt a Billboard listán. Három Grammy-díjat is nyert az album, köztük a legjobb country albumnak járót is.

Az ünnepekre került mozikba a How The Grinch Stole Christmas c. film aminek Faith énekelte a betétdalát Where Are You Christmas (Hol vagy Karácsony?) címmel. Ezt követte a Pearl Harbor betétdala, a There You’ll Be.(Ott leszel)

Ezután következett a 2001. szeptemberi terrortámadás emlékére íródott There Will Come A Day( Eljön majd egy nap), és egy válogatás album a legjobb dalaival.

2002-ben jelent meg a következő stúdióalbum Cry (Sírj) címmel, melynek Faith már a társproducere lett, az albumon található dalokat kevesebbet játszották a rádiók, ennek ellenére világszerte 3,7 millió példány fogyott el belőle, és Grammy-díjat is nyert.

2004-ben filmszerepet játszott a Frank Oz által rendezett Stepford Wives (Stepfordi feleségek) c. filmben Nicole Kidman és Glenn Close egyik partnereként.

2005-ben jelent meg a Fireflies (Szentjánosbogarak) c. album, ami visszatérést jelent a country gyökerekhez. A Mississippi Girl c. dal az első sláger a lemezről, és egyben Faith nyolcadik „number one” dala. Férjével, Tim McGraw-val előadott Like We Never Loved At All (Mintha sosem szerettünk volna) duettje pedig a legjobb country duett díját nyerte el a Grammy díjátadáson. Az album már 2 millió példányban fogyott el.

2006-ban kezdik el a Soul To Soul 2 (Lélektől lélekig) koncertturnéjukat férjével szerte Amerikában. Faith zenéje a country, a rock, a rhythm and blues és a popzene ötvözetének izgalmas keveréke.

Szintén 2006-ban várható egy újabb válogatásalbuma megjelenése, "Hits" címmel és egy videóválogatás a legjobb videoklipjeiből.

2008-ban jelent meg első karácsonyi albuma Joy to the World címmel.


Albumai:

  • Take Me As I Am (1993)
  • It Matters To Me (1995)
  • Faith (1997)
  • Breathe (1998)
  • Cry (2002)
  • Fireflies (2005)


Az előadó saját weboldala:

http://www.faithhill.com/



Honlap készítés