Videók

youtube

vevo

Slágerlista

billboard

Weekly Country Chart

Heti   Country   Slágerlista

Weekly

Country weekly

CMA & ACM

ACM logo

acmalogo

Missouri

 

 

 

 

Missouri zászlaja

 

 

Missouri

 


 

 

 

Missouri államot nyolc másik állam határolja. Tennessee az egyetlen állam, amelyet több mint nyolc állam határol. Északon Iowa, keleten a Mississippi folyón túl Illinois, Kentucky és Tennessee, délen Arkansas, nyugaton pedig Oklahoma, Kansas és Nebraska határolja. Missouri két legnagyobb folyója a Mississippi folyó, amely keleten az állam természetes határa és a Missouri folyó, amely az államon keresztül nyugatról keletre folyik s összekapcsolja a két legnagyobb várost, Kansas Cityt és St. Louist.

 

Map of USA highlighting Missouri.png

 

Fővárosa Jefferson City, az állam ötödik legnagyobb városa

Missouri államot ma az Amerikai Egyesült Államok középnyugati államának tekintik,[8][9] történelmileg úgy vélik, hogy Missouri déli állam volt,[10] mert telepesei délről érkeztek, s a polgárháború előtt rabszolgatartó állam volt. A Missuouri folyam menti megyéket "Little Dixie" az állam középpontjában a délről érkező telepesek lakták, s a rabszolgák száma itt volt a legnagyobb.

Az állam északi részén nagy metropolisz körzetek vannak, mint például Kansas City, St. Louis, és Columbia. A vidéki városok délebbre helyezkednek el, mint például Cape Girardeau, Poplar Bluff, Springfield, és Sikeston), melynek lakosai kifejezetten délieknek vallják magukat.

 

A Missouri folyótól északra az állam nagy része a "Northern Plains" része, amely átnyúlik Iowa, Nebraska és Kansas államokba is. Az enyhén dimbes-dombos felszínt valamikor a gleccserek formálták.

Missouri jelentősebb folyói: Current, Mississippi, Missouri, Osage, St. Francis és a Meramec folyók. Tavai: Ozarks, Table Rock, Clearwater, Wappapello tavak.

Legmagasabb pontja: Taum Sauk Mountain 544 m magas, legalacsonyabb pontja a St. Francis folyó medencéje, melynek magassága 70 m, s az átlagos tengerszinttől számított magasság 243,8 m.[11]

Missouri folyói

Az Ozark hegy lábai Rolla környékén kezdődnek. Az Ozark magas fennsík Springfield környékén kezdődik s átnyúlik Arkansas északnyugati, Kansas délkeleti és Oklahoma északkeleti részeire. Springfield Missouri délnyugati részén az Ozark fennsík északnyugati részén épült. Missouri déli részén emelkedik az Ozark-hegység.

Az állam délkeleti része a Bootheel régió, Mississippi alluviális síkság része. Ez a terület a leglaposabb, legalacsonyabb és legpárásabb része az államnak, ahol többnyire mezőgazdasággal foglalkoznak.[12]

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Honlap készítés