Videók

youtube

vevo

Slágerlista

billboard

Weekly Country Chart

Heti   Country   Slágerlista

Weekly

Country weekly

CMA & ACM

ACM logo

acmalogo

Brad Paisley

brad

 Brad Paisley

 Brad Paisley (Glen Dale, Amerikai Egyesült    Államok, 1972. október 28.), amerikai énekes-    dalszerző és zenész. 

 


Élete és kezdeti pályafutása:

Brad Paisley 1972. október 28-án született az Amerikai Egyesült Államok, Nyugat-Virginia államában lévő Glen Dale nevű városban. Az énekes szeretete a country zene iránt anyai nagyapjától, Warren Jarris-tól ered, aki egy gitárt ajándékozott neki, és ő tanította meg játszani is rajta.

10 évesen énekelt először a nyilvánosság előtt egy templomban, és 12 évesen írta meg első saját dalát „Born on christmas day” címen. Egy helyi gitárostól Clarence „Hank” Goddard-tól vett további zenei leckéket, majd 13 éves korában Paisley és Goddard létrehoztak egy zenekart „Brad Paisley and the C-Notes” néven.

Tom Miller a Nyugat-Virginia Wheeling nevű rádió állomásának igazgatója meghallotta a „Born on christmas day” című számát és meghívta, hogy énekeljen a rádiójában.

Paisley 1991-ben diplomázott a John Marshall Hight School-ban, majd két évig a West Liberty College-ba járt, amit befejezve teljesen fizetett ösztöndíjjal a Belmont Egyetemen (Belmont University) folytatta tanulmányait(1993-tól 1995-ig). Az egyetemen találkozott Kelley Lovelace-val és Chris DuBoois-al, akikkel később dalait együtt írta.

Miután elvégezte a Belmont-ot, egy héten belül leszerződött az EMI Music Publishing zenei kiadóval és David Kersh-el közösen további két zenét írt „Top 5” és „Another you” címmel, majd 1999-ben kiadta első kislemezét is Watching may baby not come backcímmel.


Munkássága:

Stílusa vegyíti a hagyományos country zenét és a dél rockot, a dalok gyakran humorral tarkítottak. Paisley 2008-ban elnyerte a Country Music Association (CMA) és az Acedemy of Country Music (ACM) év férfi country énekese díját.

Első lemezét 1999-ben adta ki Who needs pictures címen, később még hét stúdióalbuma és egy karácsonyi összeállítása jelent meg, az albumai mind aranylemezek lettek (500000 példány felett az Egyesült Államokban).

Ezen kívül 25 kislemeze felkerült az amerikai Billboard Hot Country Songs listára, amelyből 16 az első helyre került.

2010. november 10-én megnyerte az Entertainer of the year (Az év előadója) díjat.

 

Lemezei:

1999-2001: Who Needs Pictures: 1999. február 22-én jelent meg a "Who needs pictures" című lemeze. Majd ugyanezen év júliusában első lett a sláger listán a „He didn't have to be” című dala. A lemez 2001 februárjában platinalemez lett (több mint 1 000 000 eladott lemez az Egyesült Államokban). 2000-ben nagy lökést adott karrierjének, hogy a nem kifejezetten a country zene orientáltságú közönség előtt, amikor zenekarával bemutatta a „Route 66” című dal ritka akusztikus változatát, mely a TLC TV-csatorna producerét, Todd Baker-t is megérintette. Később, szintén 2000-ben megnyerte a Country Music Association (CMA) Horizon díját és az Acedemy of Country Music (ACM) Legjobb újonc férfi énekesének járó trófeáját. Ekkor jelölték első Grammy-díjára. 2001. február 17-én, 28 évesen bekerült a Grand Ole Opry zenei klubba, ahová olyan híres amerikai énekesek tartoztak, mint Hank Williams, Patsy Cilene, Ray Acuff. Ő lett a Grand Ole Opry legfiatalabb tagja.

2001-2003: Part II: 2002-ben megnyerte a CMA Az év zenei videója címet az „I'm Gonna Mis Her” című dalával. Másik három kis lemeze a Part II albumból az „I wish you'd stay”, a „Wrapped around” és a „Two poeple fell in love” bekerült a toplisták legjobb 10 száma közé, és több, mint 70 hétig tartotta a pozícióját. 2002 augusztusában pedig platina lemez lett (több, mint 1 000 000 eladott lemez az Egyesült Államokban).

2003-2005: Mud on the Tires: Harmadik albuma a Mud on the tires, 2003-ban jelent meg. Az album slágere a „Celebrity” nevű szám lett.

2005-2007: Time Well Wasted: 2005-ben, miután Reba McEntire-el és Terri Clarkkal turnézott (Two hats and a redhead tour), kiadta új lemezét Time well wasted címmel. Az album 15 dalt tartalmaz, többek között tartalmazza az „Alcohol” című dalt és két duettet, a „When I get where I'm going”-ot Dolly Partonnal és az „Out in the parking lot”-ot Alan Jacksonnal. 2006. november 6-án az album elnyerte a CMA Legjobb album díját és az ACM Év albuma díját. Paisley hozzájárult, hogy két dala szerepeljen a Verdák című Disney-mesefilmben. 2006-ban 4 alkalommal jelölték Grammy-díjra: Legjobb country album (Time well wasted), Legjobb country dal („Alcohol”), Legjobb hangszeres country zene („Time wrap”) és Legjobb férfi country énekes.

2007-2008: 5th Gear: Paisley ötödik stúdióalbuma, az "5th Gear", 2007. június 19 - én jelent meg az USA - ban. Az első 4 kislemeze az albumról a "Ticks", "On line", "Letter to me" és az "I'm still a guy" címet viselték. Később egy másik kislemeze a "Throttleneck" is megjelent, ami után végül is megkapta az első Grammy díját.

Az ötödik lemeze "5th gear", valóban sok változást hozott, új videó klipp készült a "Waitin' on a woman" című számhoz és dalaiban megjelent a hegedű is.

Paisley 2007. április 26 - tól 2008. február 24 - ig turnézott (Bonfires § Amplifiers tour). A turné keretében 94 városban járt és több, mint 1 000 000 rajongó előtt adott koncertet. A turné olyan sikeres lett, hogy Paisley meghosszabbította az idejét.

2008-2009: Play: Hatodik albuma, a Play 2008. november 4-én jelent meg. Az albumból egyetlen kislemez készült Play címmel, ezután Paisley népszerűsége is nőtt. Az album a toplista 13. helyéről a 9.-re ugrott. Az album elkészülésekor együttműködött James Burtonnal, Little Jimmy Dickens-szel, Vince Gill-lel, John Jorgensonnal, BB Kinggel, Albert Leevel, Brent Masonnal, Buck Owens-szel, Redd Volkaerttel és Steve Warinerrel.

2009-2010: American Saturday night:

2009január 26-án Brad Paisley bejelentette, hogy újabb turnéra készül, melynek neve American Saturday Night lesz. Azonos nevű albuma 2009. június 30-án jelent meg. Az album fő dala a „Then”. 2009. május 6-án egy kis koncertet adott a Fan Club-jába tartozó rajongóinak, a Grand Ole Opry koncertteremben. 2009. július 21-én a Fehér Házban is fellépett. 2009. november 11-én újabb két CMA díjat nyert: Az év legjobb férfi énekese és Az év legjobb zenei eseménye („Start a band” – duett Keith Urbannal).

2010. március 5-én az American Saturday Night turné utolsó koncertje során, az „Alcohol” című szám éneklése közben elesett és a közeli kórházba való szállítása során kiderült, hogy eltört egy bordája, majd egy éjszakára bent tartották emiatt a kórházban. 2010.július 31-én, egy szabadtéri rendezvényen fellépett Carrie Underwooddal. Becslések szerint 60 000 ember vett részt a koncerten, ahol Brad és Carrie szakadó esőben énekeltek duettet. 2010. augusztus 4-én a honlapján bejelentette, hogy ki fog adni egy albumotHits Alive címmel, ami két lemezt fog tartalmazni. A 2010 novemberében kiadott album első lemeze a slágerei stúdió változatát, míg a másik az eddig kiadatlan koncertfelvételeit tartalmazza.

Brad Paisley 2010. november 10-én megkapta a CMA Entertainer of the Year díját. A díjkiosztón beszédében köszönetet mondott nagyapjának, aki inspirálta őt, hogy gitározzon.

2011-2012: This is Country Music: 2010. decemberében mutatta be a "This is Country Music" című dalát, majd 2011. május 23-án megjelent a 8. stúdióalbuma a "This is Country Music". Az album második kislemeze az Old Alabama (az Alabama együttessel közösen) 2011. március 14-én jelent meg, és 2011. május 23-án pedig követte a harmadik kislemeze a "Remind Me", melyen Carrie Underwooddal énekelt duettet. 2011. május 22-én honlapján bejelentette, hogy újabb két dala jelenik meg a Verdák második részében. Az egyikben együtt énekel Robbie Williams brit pop-énekessel. Brad a honlapján jelezte rajongóinak, hogy elkezdte felvenni a közelgő újabb albumát.

2012. nyarán újabb turnéra indult (Virtual Reality), melyen számos szabadtéri koncertet adott. Szabadtéri koncertjeinek célja, hogy a közönség teljes mértékben élvezni tudja a zenéit, és az egyes dalokban fellelhető környezeti elemeket.

2012-napjainkig: Wheelhouse: 2012. szeptember 20-án Paisley kiadott egy újabb kislemezt "Southern Comfort Zone" címen. A "Southern Comfort Zone" kislemeze az újabb albumnak, melynek kiadását 2013 április 9.-re tervezik. 2013 január 9.-én jelentették be, hogy az új album címe "Wheelhouse" lesz.

Együttese:

Együttesének felállása az American Saturday Night turné óta:

  • Brad Paisley - énekes, gitár (lead guitar)
  • Gray Hooker - gitár (rhythm guitar)
  • Randle Currie - gitár (steel guitar)
  • Kendal Mary - billentyűs hangszerek, bendzsó, mandolin
  • Justin Williamson - mandolin, hegedű
  • Kenny Lewis - basszusgitár
  • Ben Sesar - dob

Az előadó saját weboldala és VEVO csatornája:


Honlap készítés