Videók

youtube

vevo

Slágerlista

billboard

Weekly Country Chart

Heti   Country   Slágerlista

Weekly

Country weekly

CMA & ACM

ACM logo

acmalogo

Mississippi

 

 

Mississippi zászlaja

 

 

Mississippi

 

 

Mississippi az Egyesült Államok délkeleti részén helyezkedik el. Fővárosa, s egyben legnagyobb lélekszámú városa Jackson. Nevét a Mississippi folyó után kapta, amely végig az állam nyugati határán folyik. A folyó neve az odzsibva misi-ziibi szóból ered, jelentése „hatalmas folyó”. Az állam területét a folyó deltája kivételével erdőség borítja. Halfarmjai látják el az Egyesült Államok piacait harcsával.[1] Az állam virága az örökzöld liliomfa.

 

Map of USA highlighting Mississippi.png

 

Mississippi állam határai északról Tennessee, keletről Alabama, délen Louisiana és a Mexikói-öböl keskeny partvonala, s nyugaton a Mississippi folyón túl Louisiana és Arkansas.

Fő folyói a Mississippi mellett a Big Black folyó, Pearl folyó, a Yazoo, a Pascagoula és a Tombigbee. Fontos tavai a Ross Barnett víztározó, Arkabutla tó, Sardis tó és Grenada tó.

 

Július második felétől novemberig hurrikán szezon van, amely a Mexikói-öblön keresztül éri a területet. A Katrina hurrikán 2005-ben több millió dolláros károkat okozott Mississippi partjainál; Gulfport, Biloxi és Pascagoula városokban. Mélyen délen a trópusi viharok rendszeresek, különösen Mississippi déli részén. a hurrikánok, trópusi viharok mellett évente átlagosan 27 tornádóval számolhat az állam. Az elmúlt évek öt legpusztítóbb tornádói közül kettő Mississippi államot érte; délen Natchez és északkeleten Tupelo környékén.

 

Az első európai expedíciót a Mississippi völgy területére 1539-ben Hernando de Soto vezette. A következő évben a felfedezők az indiánokkal harcba keveredtek, melyet a korszerűbb fegyverek döntöttek el, mindez lehetővé tette további előrenyomulásukat nyugat felé. Májusban elérték a Mississippi folyót, innen tovább haladtak, majd visszafordultak. De Soto megsebesült, ezért a későbbi Nanchez város területén telepedtek le, itt De Soto rövidesen belehalt sérüléseibe, csapata pedig visszavonult. Ezután sokáig az indiánok háborítatlanul éltek.

wiki

Honlap készítés