Videók

youtube

vevo

Slágerlista

billboard

Weekly Country Chart

Heti   Country   Slágerlista

Weekly

Country weekly

CMA & ACM

ACM logo

acmalogo

Dél-Karolina

 

Dél-Karolina zászlaja

 

Dél-Karolina

 

Dél-Karolina az Amerikai Egyesült Államok 8. tagállama. Eredetileg Karolina néven volt ismert, II. Károly angol király tiszteletére nevezték el (Charles latin változata Carolus). Az Egyesült Államok délkeleti részén helyezkedik el. Dél-Karolina provincia tagja volt az eredeti 13 kolóniának, amelyek kijelentettek elszakadásukat az angol koronától. Az első állam volt, amely elszakadt az Uniótól, s tagja volt az Amerikai Konföderációnak. A 2006-os felmérések szerint 4 321 249 lakosa volt, amivel 24. az Egyesült Államok államai között.

Map of USA highlighting South Carolina.png

 

Dél-Karolina határai északról Észak-Karolina, délről és nyugatról Georgia, keletről pedig az Atlanti-óceán. Dél-Karolina 4 földrajzi egységre oszlik, melyek határai majdnem párhuzamosak az északkelet/délnyugati partvonallal.

Cherokee Parkway festői útvonat az autósok számára. Itt találhatjuk a Table Rock State parkot. Az állam északi részén húzódik a meredek lejtős Blue Ridge Mountain, amely az Appalache hegyláncolat része, s folytatódik északra Észak-Karolinában és délre Georgiaban. A legmagasabb pontja Dél-Karolinában a Sassafras Mountain, 1,085 méter magas.[5] Az állam felső részén találjuk a Table Rock State és a Caesars Head State parkokat. A Chattooga folyó Dél-Karolina és Georgia határán halad.

 

Az állam területén gyakoriak a trópusi ciklonok, főleg a hurrikán szezonban júniustól novemberig. A legveszélyesebb időszak augusztustól októberig, amíg a „Cape Verde” hurrikán szezon tart. 1954-ben az emlékezetes 4-es erősségű „Hazel” és 1989-ben „Hugo” nevű hurrikánok érték el az államot. Évente átlagosan 50 vihar van az állam területén, amely kevesebb mint az ettől délebbre fekvő területeken. A tornádó keletezése is kevesebb mint a Mexikói-öböl partján. A tornádó átlagos előfordulása kb. 14 az év folyamán.[8] Az államban előfordult legerősebb tornádó F-4-es erősségű volt, több megyében is.

 Wikipédia

 

Honlap készítés