Videók

youtube

vevo

Slágerlista

billboard

Weekly Country Chart

Heti   Country   Slágerlista

Weekly

Country weekly

CMA & ACM

ACM logo

acmalogo

Toby Keith

toby

 Toby Keith

 Tobias Keith Covel (Clinton, Oklahoma,  1961 Július 8.)




 

 


Élete:

Keith 1961-ben született Clitonban (Oklahoma) Carolyn Joan és Hubert K. Covel fiaként. A háromgyermekes család először Fort Smith-ben (Arkansas) élt, azonban később Moore (Oklahoma) városába kölöztek. Ebben az időben Keith gyakran látogatta a nagymamáját, akinek egy Billie Garner’s Supper Club nevű szórakozóhelye volt. Az itt fellépő zenészek hamar felkeltették az érdeklődését. Keith kisebb futómunkákat vállalt el a bárban, hogy a zenészek közelében lehessen. 

Középiskolai tanulmányai után egy olajmezőn kezdett el dolgozni, ahol hamarosan üzemeltetési vezető lett. Amikor Keith 20 éves volt, pár barátjával közösen megalapították az Easy Money nevű zenekart. Eleinte kisebb bárokban léptek fel, ahonnan Keithnek gyakran a koncertek közepén kellett távoznia a munkája miatt.

1982-ben az Oklahomai olajipar nagy hanyatlásnak indult, így Keith rövid időn belül munkanélkülivé vált. Ezek a körülmények kizárólag a zenére irányították a figyelmét. Annak ellére, hogy a családja és barátai eleinte kételkedtek a sikerében, Keith bandája hamarosan nagyobb köztudatra tett szert, amikor a radio elkezdte játszani a “Blue Moon” című számukat.

Keith 1984-ben vette feleségül Tricia Lucus-t, akivel ma három gyermek szülei: Shelley (1980: örökbe fogadott gyermek), Krystal (1985) és Stelen (1997). Shelly lányától már két unokája is született. Krystal lánya pedig szintén zenei karrierre tört. Keith édesapja 2001-ben hunyt el egy autóbalesetben, akinek tiszteletére a “Courtesy of Red, White, & Blue” című számot jelentette meg, ami igen szélsőges fogadtatásban részesült.


Munkássága:

Keith zenei karriere igen nehezen indult be. A 90-es évek elején demo lemezeket osztogattak szét a zenekarral annak reményében, hogy valaki felfedezi őket. Eleinte egy kiadó cég sem mutatott érdeklődést, ami igen elkeserítette a zenészt. Ebben az időben fogadta meg, hogy amennyiben az zenei karriere nem indul be 30 éves koráig, végleg feladja az álmát. Szerencséjére, az egyik utazása alkalmával megismert légiutas-kisérő odaadta a zenekar demo lemezét a Mercury Records képviselőjének egy repulőút alkalmával, aki hamarosan szerződést írt alá a zenésszel. Az 1993-ban megjelent kislemeze, a Should’ve Been a Cowboy azonnal a toplista élére került.

 

Keith első nagylemeze 1993-ban jelent meg Toby Keith néven, amit hamarosan követett a Boomtown 1994-ben, majd a Blue Moon (1996) és a Dream Walkin’ (1997). Ezek mindegyike legalább aranylemez nevezést ért elt.

 

1998-ban Keith szerződést kötött a Nashville DreamWorks nevű kiadó céggel és hamarosan megjelent a How Do You Like Me Now nevű kislemeze, ami 2000 top country slágerévé vált. A zenész következő három albumja (Pull My Chain, Unleashed, Shock’n Y’all) mind top-listás slágerekkel állt elő, és egyenként multi-platina értékelésben részesültek.

 

Később, a Show Dog-Universal Music munkássága alatt, hét másik lemeze jelent meg: White Trash With Money, Big Dog Daddy, That Don’t Make Me a Bad Guy, American Ride, Bullets in the Gun, Clancy’s Tavern és Hope on the Rocks.

 

Keith összesen 16 studióalbumot adott ki, két karácsonyi lemezt és három válogatáslemezt. Több mint 40 slágere került fel a toplistákra, melyek közül 19 az első helyre és 16 másik pedig a top 10-be. A legsikeresebb zeneszámai a “Beer for My Horses” és a “As Good as I Once Was” hat hétig vezették a toplisták élét. Keithnek mára már több mint 40 millió eladott lemeze van.

 

A zenélésen kívül a színészet iránt is mutat érdeklődést. Számos reklámszereplése melett filmekben is játszik. A 2005-ben megjelent Broken Bridges című filmben egy kimerült country énekest játszik. 2008-ban a forgatókönyv írásba is belekóstolt. A Beer For My Horses című film a 2003-ban írt azonos nevű zeneszám történetén alapszik. Emelett a zenésznek saját étteremlánca és egyéb vállalkozásai is vannak, ami szintén hozzájárul ahhoz, hogy Keith ma Amerika egyik legvagyonosabb híressége.


Az előadó saját weboldala és VEVO csatornája:

http://tobykeith.com/index.php

http://www.youtube.com/user/TobyKeithVEVO

 

Egy jellemző video Toby Keith-től:



Honlap készítés