Videók

youtube

vevo

Slágerlista

billboard

Weekly Country Chart

Heti   Country   Slágerlista

Weekly

Country weekly

CMA & ACM

ACM logo

acmalogo

Észak-Karolina

 

 

 

Észak-Karolina zászlaja

 

 

Észak-Karolina

 


 

 

Észak-Karolina (North Carolina) az Amerikai Egyesült Államok tagállamainak egyike. Az Egyesült Államok délkeleti részén, az Atlanti-óceán mentén fekszik. Virginia, Tennessee, Georgia és Dél-Karolina között helyezkedik el, keletről az Atlanti-óceán határolja. Nevét I. Károly angol királyról kapta. Több mint 100 megyéje van, fővárosa Raleigh.

Észak-Karolina egyike a 13 eredeti gyarmatnak, s eredetileg Karolina néven volt ismert. Itt volt az első spanyol gyarmati belföldi település, Joara, egy ősi falu közel a mai Morganton városához az 1567-ben alapított Fort San Juan helye.[2] Itt volt az első angol kolónia, Roanoke is.[3] Észak-Karolina volt az utolsó konföderációs állam, amely 1861. május 20-án elszakadt az Uniótól. A polgárháború után 1868. július 4-én csatlakozott hozzá újra.

 

 

 

Map of USA highlighting North Carolina.png

 

 

A parti síkság

A keleti részen található az Outer Banks, homokos zátonyrendszer az Atlanti-óceánban, amely gyöngysorszerűen kíséri a szárazföldet. A zátonyból, kis szigetekből álló rendszer 200 km hosszúságban húzódik végig az óceánon az állam partszakasza előtt. Helyenként alig százötven-kétszáz méter, másutt néhány km szélességű zátonyok ezek, főként homokdűnék, de sok helyütt sziklák, amelyek annak idején valóságos hajótemetők voltak. A nagyobb zátonyokon, szigeteken kis települések jöttek létre, s ezek sajátosan fejlődtek. Észak-Karolinában úgy tartják, hogy a zátonylakók beszéde még ma is a 17. századot idézi fel. Ezen a vidéken valaha kalózok éltek, a sziget egyes családjai az egykori kalózok leszármazottjai. A területről lehetetlen pontos térképet készíteni, hiszen az óceán állandóan formálja, alakítja a homokos partot. Sok üdülőtelep alakult ezen a tájon.

 

 

 

Piedmont

Az állam középső része, Piedmont termékeny, dombos vidék. Magassága 90 métertől nyugat felé haladva 300 méterig változik. Azért nevezik fennsíknak, mert felszíne többnyire lapos, de a gyengén lejtős területeket egy-egy domb, majd a nyugati részén alacsony lekoptatott hegységek bontják meg. Ezek: a Sauratown Mountains, a Pilot Mountain, a Uwharrie Mountains, Crowder's Mountains, King's Pinnacle, a Brushy Mountain és a South Mountain.

Az állam nyugati részén az Appalache lánchegység húzódik. A Great Smoky Mountains, Blue Ridge Mountains, Great Balsam Mountains, Pisgah Mountains, és a Black Mountains az Appalache hegyláncolat része. A Black Mountains a legmagasabb hegység az Egyesült Államok keleti részén, melynek legmagasabb csúcsa a Mount Michell

Honlap készítés