Videók

youtube

vevo

Slágerlista

billboard

Weekly Country Chart

Heti   Country   Slágerlista

Weekly

Country weekly

CMA & ACM

ACM logo

acmalogo

Linedance

A Linedance

 

 

A linedance formatáncot, sortáncot[1] jelent, amit a táncosok sorokban rendeződve country zenére ropnak.[2] A linedance és a country zene akkor fonódott össze, amikor Billy Ray Cyrus megírta az Achy Breaky Heart című számot 1992-ben. Ügyes marketinghúzásként Melanie Greenwood írt rá egy táncot, hogy népszerűsítse a dalt. 5 évvel később az Achy Breaky Heart az egyik legnagyobb táncőrületté nőtte ki magát, mint egy linedance country zenére koreografálva. Tehát nem az Amerikai Egyesült Államokba bevándorlók öröksége ez, hanem egy ügyes reklám, hogy eladják a zenét.

Az egyszerűen tanulható és partnert nem kívánó linedance hamar nagy népszerűségre tett szert. Sok országban, különösen Európában, az ott állomásozó amerikai katonák osztották meg a line és country táncot a helyiekkel.

A country zene hosszantartó hatása - az azt befogadó országokra - gyorsan lehetővé tette, hogy a linedance és country zene a szabadidős tevékenységek mindennapi részévé váljon. Az Achy Breaky Heart és an Freeze a két alaptánc, ezekből kiindulva a többi is hamar elsajátítható.

 



Kis csoportnál lehet csak egy sorban, de általában több párhuzamos vonalban állnak a táncosok, egyik a másik mögött. Ebben a párhuzamos vonal formációban a táncosok egymáshoz igazodva táncolnak, de mégis függetlenül egymástól. Általában nincsenek olyan mozdulatok, amelyekhez szükség lenne a táncosok közötti kapcsolathoz, eltér azoktól a táncoktól, ahol együtt és egyidőben csinálnak mozdulatokat (párban) a táncosok.

Habár a linedance egyszerűnek tűnhet, úgy mint például a 18 lépésből álló, 4 falas kezdő Electric Slide, mégis komplett egészet alkot néhány egyszerű lépés is. Általánosságban a magasabb lépésszámú koreográfiák jóval nehezebbek. (Itt általában egy “lépés” igazodik egy zenei ütemhez.) Az eltérő és nem szokványos lépéssorok kihívássá teszik a táncos számára annak megtanulását.

Amikor a linedance-t gyors zenére komponálják, annál nehezebbé válhat eltáncolni. Bonyolultságát adhatja továbbá a lépések mellett a kiegészítő test-mozdulatok vagy a gesztikulálás is. Egyes linedance koreográfiák egyedien illeszkednek egy-egy zeneszámhoz. Az ismert koreográfiát egyetlen szám alatt általában többször táncolhatunk el, az ismétlődik, kiegészítve hidakkal, szünetekkel, duplázással és egyedi mozdulatokkal. Tehát nem csak egyszerűen ismételgeti a táncos ugyanazokat a lépéseket.

Ismert olyan linedance koreográfia is, ahol a sorok helyett a táncosok két, egymással szemben álló sorba állnak. Ez esetben van kontaktus a táncosok között, hiszen együtt táncolják el ugyanazt a koreográfiát, csak szemben egymással, így mutat igazán a tánc.

Története és kultúrája

A linedance táncformát sokszor a vadnyugat világához kötik. Tény, hogy hátterében sokkal inkább kötődik ehhez a miliőhöz, mint ahhoz a stílushoz, amiből kifejlődött. Sokféle népi táncot táncoltak egyénileg, nem egyenes sorokban, gyakran pedig volt kapcsolat a táncosok között. A fizikai kontaktus hiánya a táncosok között meghatározó újítása a country-western linedance-nek.

A linedance-típusú táncok már az 1970-es években kapcsolódtak a különböző ismert zenei stílusokhoz, amibe beletartozott a swing, a rock’n’roll és a disco. A sortáncok variációi és népszerűsége a 20. század végétől, a 21. század elejétől datálható. A linedance jelenlegi népszerűsége a diszkós korszakból nőtte ki magát, amikor a country-western tánc és zene közzösségek folytatták a felfedezését és fejlesztését ennek a fajtájú táncnak.

Legalább 5 linedance koreográfiáját írták meg az 1970-es években, ami köthető a country-western zenéhez, ezek közül kettő datálható 1972-höz: ez a Walkin’ Wazi és a Cowboy Boogie. Ez még az 1977-es indulású diszkóőrület (Szombat Esti Láz) előtt volt 5 évvel. Két linedance született ekkor, ami nem country stílusú, ez a The Bus Stop és a Nutbush. Az 1980-as években country nótákra 10-20 linedance koreográfiát írtak. A Bill Bader által készített Boot Scootin’ Boogie koreográfia 1990. októberében jött létre, ami a dalhoz igazodva Asleep At The Wheel nevet kapta.

1992-ben Billy Ray Cyrus dalával, az Achy Breaky Heart-tal mintegy katapultálta a linedance stílust a vezető köztudatba. Ez volt az első olyan koreográfia, ami világméretűvé nőtte ki magát és népszerűsítette a linedance-t. Az 1990-es évek közepén az egyre sikeresebb country-western zene növelte a linedance népszerűségét is.

1994-ben Max Perry koreográfusnak világraszóló táncsikere jelent meg Swamp Thang névvel, ami ugyanezen című zenéhez írt, amit The Grid együttes adott elő. Ez egy techno-stílusú zeneszám volt, amit kevertek a bendzsó hangjaival, ami linedance gyakorlására tökéletes volt és segített abban, hogy divatossá váljon más stílusú zenékre való táncra is, mint a country. Max Perry, Jo Thompson, Scott Blevins és még néhányan mások elkezdtek nagyobb terekben ritmusokat és technikákat átadni másoknak, hogy a linedance-t egy következő szintre emeljék. 1998-ban a Steps együttes megalkotta a később az Egyesült Államokon kívül nagy érdeklődést vonzó techno stílusú számot, az 5,6,7,8-at. 1999-ben a Gap debütált a Khaki Country-val az Oscar-díjátadó ünnepségen. Ugyanebben az évben linedance-elők Dwight Yoakum Crazy Little Thing Called Love dalára hoztak létre táncot. Ezek az első igazi linedance-koreográfiák. Ezek után a linedance napjainkban hagyományos táncokkal rendelkezik country zenére és nem hagyományőrző táncokkal azokra a zenékre, melyek nem country stílusúak.

A linedance-t gyakorolják és tanulják country-western bárokban, közösségi klubokban, táncklubokban és tánctermekben egyaránt világszerte. Ez a tánc elkerüli a férfi/női táncpartneri egyensúly-hiányt, ami bosszantó lehet egy bálteremben, swing- vagy salsa-táncklubban. Időnként kombinálható a táncprogram más country-western tánccal, mint például a Two Step, a Western Promenade táncok, vagy a western-stílust magán hordozó variációk, mint a Waltz, a Polka és a Swing.

Példaként két népszerű tánc, amiket besorolnak a linedance-típusok közé, habár kilógnak a sorból, ezek a Nutbush (amit a Tina Turner-féle Nutbush City Limits című számra írtak meg) és a Macarena. A Chicken Dance (nálunk mint Kacsatánc ismeretes) is ebbe a felsorolásba illik, amit habár körben táncolnak, mégis mint linedance-t tartanak számon. Rajtuk kívül még jó néhány “nem-country” stílust követő táncot ismerhetünk meg a nagyvilágból. Ezeken a “különcökön” kívül jelenleg mintegy 24 ezer koreográfiát és egyben táncot alkottak meg eddig, aminek a száma napról napra növekszik, adva ezzel a táncolóknak újabb és újabb kihívásokat.

 

Forrás: Wikipédia

 

 

https://www.youtube.com/watch?v=AupZaN1ZP-c

Jó tanulást mindenkinek induljon a táncsuli!

 


 

 

Honlap készítés