Videók

youtube

vevo

Slágerlista

billboard

Weekly Country Chart

Heti   Country   Slágerlista

Weekly

Country weekly

CMA & ACM

ACM logo

acmalogo

MAGUNKRÓL

Amiért ez az oldal létrejött:

 

Folyamatosan kérdezik a country zenét nem igazán ismerő barátok, ismerősök, hogy miért is jött létre ez az oldal? Hisz a countryzene nálunk már lejárt lemez, egy szűk, lovas-cowboy-western romantikát kereső csoporton kívül nem sokakat érdekel.

Kétségtelen, hogy a countryzene itthoni, de talán általános európai megítélése is tartalmazza a fenti elemeket. Valahogy úgy van ez, mint ahogy Magyarországról szólván is sokszor előkerül a csikós-betyár-gulasch párhuzam. Pedig egy mai, mondjuk Budapesten élő ember lehet hogy még életében nem látott igazi csikóst…

 

rodeo

Rodeo... ugye, hogy ez is beugrik a countryval kapcsolatban?

 

Meggyőződésem, hogy az ezen az oldalon összegyűjtött előadók zenéje önmagában is képes megállni a lábán, és nem csak egy ördögszekerekkel teli prérin álló farmon, hanem egy városi környezetben is hallgatható és kedvelhető műfajról van szó, amely ebből a szempontból semmiben sem különbözik mondjuk a modern pop- vagy épp rockzenétől.

Épp ezért ez az oldal inkább a zenére kíván összpontosítani. Természetesen nem fogunk elzárkózni egy western-lovas rendezvény közzétételétől, vagy egy western-csizma üzlet hirdetésétől, de az írásokban, a később összeálló programajánlókban mindenképp a zenéé lesz a főszerep.

 

Taylor Swift Párizsban. Ő az egyik kedvenc country énekesnőm, számtalan country awards és grammy díj nyertese. Ugye hogy jól mutat városi környezetben is? 

 

Ahogy írom is a country történeténél itt az oldalon, a countryzene kialakulása (szinte minden amerikai zenei műfajhoz hasonlóan) a blues zenéből is ered. A blues ugye ismert és élő műfaj világszerte. Ismerjük az eredetét is. Mégsem gondolja szerintem senki azt, hogy aki bluest játszik vagy hallgat, az biztos a gyapotföldeken robotol napestig. Úgy gondolom ehhez hasonlóan a modern country zenéhez sem kell okvetlenül egy lovas-westernhős feeling társuljon. Természetesen nem kell megtagadni a gyökereket, és aki érez magában kedvet és vonzódást a fenti westernromantika iránt, az nyugodtan élvezze ki annak minden előnyét. Azonban az, aki igazi városi ember, füvet csak a téren lát, és igazából nem is szeretné kitenni a lábát a városból, nyugodtan kedvelheti ezt a zenét pusztán a dallamok miatt is.

 

Meglátjuk, igazam lesz-e?

 

Amennyiben ötleted, tanácsod volna az oldallal kapcsolatban, kattints ide.

 

A fenti Taylor Swift kép amúgy ennek a klipnek a forgatásán készült:


Honlap készítés