Videók

youtube

vevo

Slágerlista

billboard

Weekly Country Chart

Heti   Country   Slágerlista

Weekly

Country weekly

CMA & ACM

ACM logo

acmalogo

Kortárs country

Pár éve bukkantam rá a "kortárs country" zenére. Ahogy az lenni szokott, találtam egy dalt a youtube-on, aztán ennek nyomán egyre többet. És amikor jobban utána akartam olvasni az előadóknak és ennek az irányzatnak, nemigen találtam magyar nyelvű oldalt a témában. Ettől persze még lehetne nyugodtan aludni, de ha már így alakult, úgy gondoltam, összerakom ezt az  oldalt. Persze folyamatosan kell fejlődjön és bővüljön, jó sokat még, de amíg zene van, talán kedvem is lesz a gondozásához.


Kortárs country

A kifejezésről a Wikipédia magyar nyelvű country lapján az olvasható, hogy ez a Nashville-i tömegzene erősen pejoratív meghatározása. Ráadásul ez az eredeti amerikai bejegyzés magyarítása. Hát, nyilván arrafelé is akad jó csomó sznob zenefogyasztó. Az én véleményem mindenesetre nem ez. Végül is a "popzene" kifejezést is sokszor használják pejoratív értelemben, pedig annak a műfajnak is vannak a zenélést igencsak magas szinten űző előadói. 


Stílus és zene

Kis hazánkban alig pár ember követi azokat az előadókat és azokat az eseményeket (például a CMT és CMA gálák), amelyek az óceán túlpartján annyi embert vonzanak egy-egy koncertre, amennyi nálunk egy város lakossága. A most taglalt „kortárs country” zene néha már igen kevés közös elemet vonultat fel a nálunk mondjuk a 100 folk celsius által játszott zenékkel. Ezekre a dalokra sokszor simán ráhúzható volna a rock nevű skatulya is. Az is érdekes ám, hogy mennyi általunk és a nagyvilágban általában rock vagy épp pop, netán jazz előadóként ismert zenész/együttes van, aki bizony az említett gálákon vagy épp közös kiadású lemezeken igen magas színvonalú produkciókat hoz létre country előadókkal ebben a műfajban is.  

A lényeg, hogy a tengerentúlon a country abszolút élő zenei műfaj, rengeteg folyamatosan "termelődő" új, fiatal előadóval. Elsőként Toby Keith zenéire bukkantam majd rövidesen kattantam rá. Aztán persze kitárult a világ hamar (a youtube azért jó találmány), mára már elég sok előadótól elég sok zenét ismerek és kedvelek ebben a műfajban. Összeszedtem közben jónéhány albumot is, bár ezek nálunk egyáltalán nem könnyen beszerezhetőek.

A youtube videókról általánosan elmondható, hogy igen profi módon vannak összerakva, többségükben az általam igen kedvelt "történet mesélős" darabok. Látszik, hogy némelyikre ráköltötték egy átlagos magyar játékfilm költségvetését. És a legtöbb nem nélkülöz némi humorérzéket, sőt jó érzékkel némileg parodizálják is a stílusra jellemző sztereotípiákat...


Üzlet és merchandising

És valóban, ez üzlet is. Rettentő profi módon megy a menedzselés része is a shownak, egy-egy jónevű előadóra szinte egész iparágak termelése van ráültetve, ha körbenéz az ember az előadók saját honlapjain, néha tátva marad a szája... (Gondolok itt például a Toby Keith híres dalára ráépült étterem hálózatra, vagy a szintén hozzá kötődő Wild Shot tequila márkára.) Ugyanakkor ezek a zenészek valami hihetetlenül sokat koncerteznek, ha figyeljük a saját facebook oldalaikat láthatjuk, hogy sokszor heteken át minden nap más városban lépnek fel, ami figyelembe véve az államok méreteit, valóban komoly munka lehet. Vannak persze akik fanyalognak ennek láttán, azt mondják, hogy az üzlet és a művészet márpedig egymást kizáró dolgok. Én persze ezzel sem értek egyet. A színvonalas produkciókhoz igenis szükséges a megfelelő anyagi háttér, és fordítva is így van, a színvonalas produkcióval igenis jól lehet reklámozni bármilyen portékát.


A country műfaj eredetéről, történetéről ide kattintva olvashatsz bővebben.


Honlap készítés