Hátszín steak zöldbors mártással hozzávalók:
- 2 szelet, kb. 2,5 cm-es érlelt hátszín (kb. 2*250 g)
- 2 dl marha alaplé
- 1 dl tejszín
- 20 g vaj
- 3 tk. zölbors, sós vízben eltéve
- 1 szál újhagyma vagy 1/8 vöröshagyma
- Kevés olaj a húsok kenéséhez
- Só
- Bors
- 3 ek. konyak, brandy vagy jó minőségű gyümölcspálinka
- Kevés olaj a húsok kenéséhez
- A steak sütése cikkben leírtaknak megfelelően készítsd elő a húst: vedd ki legalább sütés előtt egy órával a hűtőből, hogy szobahőmérsékletű legyen, mikor sütöd.
- Forrósíts fel egy nagyobb serpenyőt. Legyen legalább 3 percig a legnagyobb lángon, amíg már füstöl.
- Aprítsd fel a hagymát, és tedd fel egy lábasban az alaplevet forrni. Kb. 10 percig kell forralni, amíg a felére besűrűsödik
- Sózd és brorsozd a húst. Ez ízlés kérdése, de tegyél rá bőven, fel fogja venni a hús! Ha lehet, használj frissen őrölt borsal
-
- Kend be a hússzeleteket vékonyan olajjal.
- Helyezd a húsokat a serpenyőbe. Süsd 4 percig az egyik oldalukon nagy lángon, és közben ne nyúlj hozzá.
Egy csipesz segítségével forditsdd meg a húsokat és süsd a másik oldalukat is 4 percig.
- A hátszint azsiros szélére állitva tedd a serpenyőbe és süsd még fél percig.
- Tedd a húsokat egy tányérra pihenni majd vedd lejjebb a lángot
Zöldbors mártás
Az igazán finom zöldbors mártás két alapja a marha alaplé és a steak sütése után visszamaradt anyagok. Vagyis zöldbors mártást készíteni csak a steak sütésével együtt érdemes, és javaslom marha alaplé beszerzését vagy elkészítését.
A zölbors mártás készítése ott kezdődik, ahol a steak sütése végződik. Vagyis amikor kiveszed a húsokat a serpenyőből pihenni, akkor ugyanabban a serpenyőben folytasd a mártás elkészítését az alábbiak szerint.
1.Forrald be az alaplevet a felére ez kb 10 perc sütés közben is megteheted.
2.Apritsd fel a hagymát egészen apróra.Tedd a forró serpenyőbe a vajjal eggyütt.Keverd át rendesen hogy a sütés közpen leragadt a hús sütésekor leragadt anyagok feloldódjanak.
3.Pirítsd közepes lángon a hagymát de nem kell sokáig.Újhagyma 1 perc vöröshagyma 2 perc.
4.Öntsd bele a pálinkát vagy a brandyt és alacsony lángon főzd el belőle az alkoholt kb 5perc. Minél finomabb az ital annál finomabb a mártás.
5.Add hozzá az alaplevet,a tejszint és a lecsöpögtetett zöldborsot.Öntsd hozzá a pihentetett steak alól kifojt levet és keverd el.Ne száritott zöldborsot használj hanem sós vizben elrakottat,kis üvegekben kapható.
6.Közepes lángon sűrítsd be,míg rá nem tapad a kanál hátuljára és megfelelő állagú nem lesz.Kb 5 perc.Utánizesithetjük sóval és őrölt borssal.
Szilágyi Balázs:Amerikai Receptek
Jambalaya
A jambalaya az amerikai dél egyik legelhíresültebb étele. Mind a kreol, mind a cajun konyha készíti, melyek fellegvárai New Orleans és Louisiana.
Hozzávalók 4 főre:
20 dkg füstölt parasztkolbász,
20 dkg füstölt sonka vagy tarja,
1 egész csirkemell,
15 dkg friss garnéla (aki hozzájut - aki nem,
ezt a mennyiséget tegye bele vagy húsból
vagy kolbászból pluszban),
25 dkg vöröshagyma (tisztítva ennyi),
4 duci nagy gerezd fokhagyma,
6-7 evőkanál olaj,
40 dkg hosszúszemű rizs,
2 zöld hosszú hegyes erős paprika,
5 dkg zeller vagy egy 30 cm-es szárzeller darab,
1 konzerv hámozott, darabolt paradicsom,
9,5 dl csirkealaplé (vagy 1,5 leveskocka és 9,5 dl víz),
só,
frissen őrölt feketebors úgy meglehetősen sok,
1 csapott teáskanál pirospaprika,
1 csapott teáskanál cayenne bors (őrölt csili),
1 csapott teáskanál szárított kakukkfű,
1 evőkanál szárított bazsalikom,
1 csapott teáskanál koriandermag,
1/2 teáskanál köménymag,
1 csipet cukor ízfokozónak.
Mivel én nem kaptam szárzellert - mifelénk elég ritka látvány - ezért zellergumót reszeltem az alapba a kislyukú reszelőn. Tehát az olajon kevés sóval üvegesre pároltam a kockázott vöröshagymát, a lereszelt zellert és a félkarikákra vágott hosszú, zöld erőspaprikát. Mikor szépen megpuhultak, hozzáadtam a szeletekre vágott fokhagymát is, a karikákra vágott füstölt kolbászt, a kockákra vágott sonkát és csirkemellhúst is és fűszereztem: mozsárban frissen összetört kömény- és koriandermaggal, cayenne borssal, frissen tekert feketeborssal, bazsalikommal és kakukkfűvel. Ezt a fűszeres húskeveréket is pirítottam addig, míg a csirkehús át nem sült. Ekkor hozzáadtam a darabos paradicsomkonzervet és még rotyogtattam egy pár percig őket, aztán felöntöttem alaplével. (Vagy vízben oldott leveskockával.) Beletettem az átmosott rizst is és kóstoltam. Kevés sót tettem még hozzá és egy csipetnyi cukrot. Lefedve nagyon kis lángon főztem körülbelül 25-30 percig. Időnként keverjünk azért finoman alá, nehogy odakapjon. A tűz lekapcsolása után még rajta hagytam a fedőt jó 20 percig. Muszáj nagyon kis lángon főzni, mert a paradicsom miatt a rizs nehezebben puhul be, mint alapjáraton szokás.
Aki hozzájut friss garnélához vagy kagylóhoz, az a főzés vége előtt 5-10 perccel tegye bele az ételbe. Ha nem kapunk - úgy mint én - akkor hússal vagy kolbásszal pótoljuk ki azt a 20 dkg-ot. Vagy mindkettővel.
Nagyon tüzes, finom fűszeres, gazdag, laktató étel. Fantasztikus finom.
Forrás: Szellem a Fazékban GASZTRO.BLOG.TŰZ-HELY
Legendás BBQ oldalas
Barbecue
Ételkészítési technika: lassú tűzön, hagyományosan 230-250F (110-120C) tartományban, de mindenképpen 150C-on belül, fatüzeléssel vagy természetes faszénnel képzett indirekt hőn, hosszan elkészített hús.
Mindemellett, a barbecue kifejezést használhatjuk a sütőre is, amin BBQ-technikával készül a hús.
Hozzávalók
- BBQ szósz:
- 2 kanál olaj
- 1 vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 kanál mustár
- 4 kanál barnacukor
- 1 dl sör
- 2 kanál worcestershire szósz
- chili por, cayenne bors, fekete bors, füstölt por
- ½ kanál sima ecet
- ½ liter ketchup
Elkészítés: Olajon a kockázott hagymát és a kinyomott fokhagymát megüvegesítjük. Hozzáadjuk a barnacukrot, a mustárt. Amikor a cukor elolvadt (kb. 2-3 perc), beleöntjük a ketchupot a worcestershire szószt, az ecetet, és hozzáadjuk a fűszereket. Elkeverjük, és legalább 1 órán keresztül lassú tüzön főzzük. A jó BBQ szósz enyhén csípős, édes és savanykás is egyben.
Oldalas:
Meg kell kérni a hentest, hogy faragja le az oldalasról a zsíros részeket. Nekünk csak a sovány darabja kell, a csonttal. Nyugodtan megvehetünk egy egész (fél)oldalast, garantálom, hogy el fog fogyni! Otthon a jókora darabot a csont közti hús mentén feldaraboljuk úgy, hogy minden darab két csontból álljon. Majd fűszeres lében (hagyma, füstölt por, só, egész bors), lassú tűzön addig főzzzük, amíg a hús éppen csak nem fordul le magátol a csontról. Amikor kész, a szószba mártjuk, és a forró grillen megsütjük.
Forrás:Mindmegette.hu , Nyárspolgár bbq
A sütő elkészitése házilag