Videók

youtube

vevo

Slágerlista

billboard

Weekly Country Chart

Heti   Country   Slágerlista

Weekly

Country weekly

CMA & ACM

ACM logo

acmalogo

Willie Nelson

nelson

 Willie Nelson

  Willie Hugh Nelson (Abbott, Texas, 1933 Április 29.)





 

 


Élete:

Willie Nelson 1933-ban született, a nagy gazdasági világválság idején a Texas-beli Abottban Myrle Marie és Ira Doyle Nelson fiaként.  Felmenői között akadtak írek, angolok és cserokik (Észak-amerikai indián törzs). A szülei 1929-ben költöztek Arkansas-ba munkakeresés céljából. Nelson nagypapája, William kovácsként dologott, az édesapja pedig gépészként talált munkát. Nemsokkal Willie születése után, az édesanyja elhagyta a családot. Az édesapja ekkor újraházasodott, azonban hamarosan ő is elköltözött hátrahagyva Willie-t és a leánytestvérét Bobbie-t, akikről ezután a nagyszülők gondoskodtak.

A nagyszülök korábban ének oktatással is foglalkoztattak, ezért már korán megismerkedtették unokáikat a zenével. Nelson már hatéves korában kapott egy gitárt a nagypapájától, aki egyből el is kezdte tanítgatni a fiatal fiút. Az első számát hétéves korában írta és 9 éves korára már helyi zenekar, a Bohemian Polka gitárosa lett. Pénzkeresés céljából már tizenéves korától játszott különböző szórakozóhelyeken és bárokban. Ekkor nagy hatással volt rá Frank Sinatra, Louis Armstrong és Hank Williams. Nelson a középiskola alatt is folyamatosan zenélt. Bandájukkal szintén a helyi klubbok közönségét szórakoztatták.

A zenész, a középiskola elvégzése után az Amerikai Légierőhöz csatlakozott 8-9 hónap erejéig, ahonnan 1952-ben tért vissza. Még ugyanabban az évben feleségül vette Martha Matthews-t. Nemsokkal később agrár tanulmányokba kezdett a Baylor University nevű felsőoktatási intézményben, az efféle ambícióit azonban hamar feladta a zenei karrier megvalósítása érdekében. Ebben az időszakban kénytelen volt szedett-vedett munkákat elvállalni. Dolgozott például autószerelő műhelyben, nyeregkészítőként, fametszéseket vállalt és olajföldeken is megfordult pénzkeresés céljából. A zenéhez akkor kezdett megint közelebb kerülni, amikor egy lemezlovas állást kapott egy helyi rádiónál. Itt hamarosan nagyobb tapasztalatra tett szert, így híresebb rádióállomásoknál is dolgozhatott.

Eddigi négy házasságából hét gyermeke született. Jelenleg egy napenergiára épülő önfenntartó közösségben él Maui-n (Hawaii).


Munkássága:

Rádiós karriere során Nelson folyton tűzközelben volt. Azonban amikor 1956-ban kijött az első száma, a “No Place For Me”, a várt siker elmaradt. A csalódásoknak köszönhetően többször is szüneteltette a zenei karrierét. Nem sokkal később azonban, egy szórakózóhelyen való éneklése alkalmával több befolyásos zenész felfedezte, így szerdőzést kapott a Liberty Records kiadócégtől 1961-ben. A nehéz kezdetek ellenére, Nelson hamarosan hatalmas sikereket aratott. Első kislemezei (“Willingly”, “Touch Me”) azonnal a toplisták élére kerültek. Későbbi lemezei gyakran szélsőséges fogadtatésban részesültek, viszont ennek köszönhetően az egyik legismertebb country énekes lett. A sikerek ellenére, 1972-ben úgy döntött, hogy visszavonul a zenei közéletből. A hippi-korszak fellendülésekor azonban hamar új ihletet nyert az outlaw country felé fordulva. Ekkor születtek például a Shotgun Willie, Phases and Stages és Red Head Stranger nevű, szintén szélsőséges albumai. A 80-as évekre olyan zenészekkel játszott együtt, mint Johnny Cash, Ray Charles és Neil Young, akik közül néhánnyal bandát is alapítottak (Highwaymen).

 

Zenei karrierén kívül, Nelson szintén ismert liberális aktivista tevékénységeiből, például a marihuána legalizálásáért létrehozott szervezet tanácsadó testületének társelnöke. Itt érdemes környezetvéldelmi tevékenységét is megemlíteni. Nelson jelenleg a Willie Nelson Biodiesel nevű cég tulajdonosa, mely növényolajból előállított üzemanyag gyártással foglalkozik. Írói, költői és színészi tevékenysége sem elhanyagolható. Sokan a countryzene ikonjának tartják.


Weboldala:

http://willienelson.com/



Honlap készítés