Videók

youtube

vevo

Slágerlista

billboard

Weekly Country Chart

Heti   Country   Slágerlista

Weekly

Country weekly

CMA & ACM

ACM logo

acmalogo

Taylor Swift

taylor Taylor Alison Swift

 (USA, Pennsylvania, Wyomissing, 1989.  december 13. –) amerikai hatszoros Grammy-  díjas country-pop énekes, dalszerző és  színész. 


Élete:

Taylor Wyomissing városában született, Pennsylvaniában Scott és Andrea Swift egyetlen lányaként. Van egy öccse, Austin. Apja tőzsdeügynök, anyja pedig háztartásbeli. Mikor Swift 4. osztályos volt, megnyert egy országos költészeti versenyt egy 3 oldal hosszú verssel "Szörny a gardróbszekrényemben" címmel. A tizedik év végén, dalokat kezdett írni és karaoke versenyeken és fesztiválokon tűnt fel, szülővárosa már ekkor is támogatta őt. 11 éves korában egész nyáron át rettentően kitartó volt és megírta legelső 350 oldalas regényét, ami azóta is kiadatlan.


Karrier:

2006-ban adta ki debütáló dalát Tim McGraw címmel, ez a dal 6. helyen szerepelt a Billboard listáján. Később 2006. októberében, kiadta önálló debütáló albumát, mely egyenesen becsapódott a Hot Country Songs listájára és ezután háromszoros platina lemez lett a RIAA (Recording Idustry Association of America) besorolása szerint.

A Nielsen SoundScan szerint, 2008  ében Swift volt Amerikában a legtöbb albumot eladó művész, több mint 4 millió eladott albummal. Szintén 2008-ban született meg egyik saját szerzeménye Fearless címmel. Ő volt az első előadó, akinek egy évben két különböző albuma került be a Top 10 közé.

2009 januárjában Swift pop-country első számú tehetségévé vált, és egy hónap alatt több mint 2 millióan töltötték le 3 különböző dalát fizetős oldalakról. 2009február 8-án Taylor Swift végleg bevéste nevét a pop-country énekesek történelmébe, amikor is először adta elő egyik saját művét, ennek címe: "Love Story" (szerelmi történet), a dalhoz klip is készült és mai napig a Mainstream Top 40 klipje között szerepel.

Taylor Swift Fearless című albuma hatszoros platina lemez lett az Egyesült Államokban és az egész világon több országban is. Swift felemelkedett ezzel az albummal a legnagyobbak közé. A lemezen 13 dal van, amelyből hetet teljesen ő írt és a többiben társszerzőként működött közre. Az albumon levő négy számból készült klip a "You belong with me" (Hozzám tartozol) című dalból készült klippel első country énekesnőként nyert MTV Awardsot. A Fearless 4 Grammy-díjat is nyert köztük a legjobb album díját.

Taylor Swift szerepet kapott a Valentin nap című filmben is amit 2010-ben mutattak be Magyarországon. 2010 végén megjelent harmadik albuma, ami a Speak Now nevet viseli. A lemezről elsőként megjelent dal a Mine.


Díjak:

2008 novemberében megjelent második lemeze a Fearless , amelynek köszönhetően négy Grammy-díjat nyert köztük az "Év albuma" és "Év country albuma" kategóriában. A Fearless 11 egymást nem követő héten lett első a Billboard 200 listáján. Az album két kislemeze A Love Story és a You Belong With Me felvételek pedig nemzetközileg is sikeresek lettek. 2009-ben pedig Swift a Billboard Magzine-tól megkapta az "Év előadója" címet. 2010. október 25-én megjelent harmadik lemeze, a Speak Now, amiből az első héten 1.047.000 példányt értékesítettek. Az album harmadik kislemeze a Mean a Grammy díjátadón nyert a "Legjobb country felvétel" és a "Legjobb country dal" kategóriában. A negyedik lemeze, a Red 2012. október 22-én került a boltok polcaira.


Magánélete:

Taylor Swift azt nyilatkozta a dalai nagy részét a vele történő események ihletik, ezért az albumai olyanok mint dalokban megfogalmazott naplók. "Aki meghallgatja a cd-t megtudja mi történt velem az elmúlt két esztendőben" -nyilatkozta harmadik stúdió lemezéről a Speak now-ról egy magazinnak. Az énekesnő rövidebb ideig járt Joe Jonasal 2008-ban. Róla írta "Forever and Always" című dalát. 2009 végén találkozott a Valentin nap forgatásán Taylor Lautnerrel kettőjük kapcsolata pár hónapig tartott. 2010-ben és még 2011 elején kapcsolatot folytatott Jake Gyllenhaal színésszel. Pletykák összehozták a szintén zenész John Mayer-rel, aki állítólag Dear John és The Story of Us című dalát ihlette. Taylor jó barátnője a színésznő Emma Stonenak és Selena Gomeznek.


Saját weboldala:

http://taylorswift.com/Honlap készítés